Hvilken pose er best for miljøet – papir, plast eller tøypose?
13 juni 2017

Hvilken pose er best for miljøet – papir, plast eller tøypose?

Papir, plast eller tøypose? Den skyldige er ikke den du tror!

Anna Lilja som er miljøansvarlig på Konsumentforeningen i Sverige, fortalte under et intervju på TV4 – Nyhetsmorgon, hvilket valg av pose som er best for miljøet. Anna Lilja sier at det er vanskelig å peke på hvilken bærepose som er den skyldige da de fremstilles på forskjellige måter. «Det handler mer om at vi må forandre vår oppførsel rundt hånteringen av poser. Uansett hvilket material og hvilken pose vi velger, så er det viktigste å bruke den flere ganger. 1/6 tredde en ny lov for plastposer i kraft i Sverige. Loven skal minske forsøpling og miljøpåvirkning.

Materialet spiller mindre rolle – tenk resirkulering!

På spørsmålet fra Peter Jhide om Anna kan peke på en negativ sak om plastposen, papirposen og tøyposen, svarer hun følgende:
Papirposen: Miljøpåvirkningen er stor da det krever en hel del ressurser ved fremstilling – spesiellt om den produseres utenlands. Den er også tung å transportere.
Tøyposen: Tilde de Paula sier at hun føler seg som en riktig miljøperson når hun bruker en tøypose. Men Anna påpeker at den må brukes veldig mange ganger om Tilda skal få ønsket effekt på sitt miljøtenk – mellom 100-400 ganger om vi sammenligner den med en plastpose.
Plastposen: ”Er faktisk ok i sammenhenget, men den må også brukes flere ganger. Kast ikke i naturen – tenk resirkulering!, påpeker Anna Lilja.
Se hele reportasjen på TV-Nyhetsmorgon. Når du klikker på bildet nedenfor, velger du å forlate Polynova Nissen:

TV4 - nyhetsmorgen Vilken påse är bäst för miljön?

Gjenvunnet Polyetylen (plast)

Polyetylen er et 100% organisk material som er meget energieffektivt å produsere. Takket være plasten sin lette vekt, reduseres også miljøbelastningen på transport og lagerstyring . Et polyetylen-produkt kan resirkuleres mange ganger før den til slutt går til forbrenning i et kraftanlegg. Ved forbrenning bidrar polyetylenplast, med sitt høye og meget rene energi, at den nødvendige temperatur er oppnådd og andre brennstoffer , så som dieselolje , behøver ikke tilsettes. De eneste biproduktene ved forbrenning av polyetylen plast, er karbondioksyd og vann.

Polynova Nissens alternative produkter

En stor del av Polynova Nissens sortiment produseres av 100% gjenvunnen råvare, og vi tilbyr produkter som er produsert etter Zero Carbon Footprint-metoden. Hold utkikk etter våre biologiske gjennvinningsbare produkter under varemerket PolyNature™. Vi tilbyr også bæreposer for flergangsbruk i PP-woven og non-woven materiale.
Nedbrytbara påsar och non woven påsar för flergångsbruk

PolyNATURE pose https://www.polynova.se/produkter/pasar/polynature-paase/

PolyNATURE sekk https://www.polynova.se/produkter/sackar/polynature-saeck/

Sertifikat